ETAPA DE FUTBOL AFICIONAT

El futbol a la Vall de Camprodon havia estat històricament un esport practicat de forma totalment amateur i d'aficionat. Mentre a poblacions veïnes com Ripoll, Sant Joan de les Abadesses o Campdevànol els equips federats militaven a les millors categories regionals fins arribar en diferents ocasions a Regional Preferent, cas de l'Abadessenc o del Ripoll, a la Vall de Camprodon no existia cap idea de fomentar la creació d'una entitat esportiva dedicada a aquest esport.

 

En el fons, el futbol abans de la fundació del club es concretava en partits de rivalitat màxima entre els de Llanars i els de Camprodon, o encara amb més rivalitat, entre els de Camprodon i els de Barcelona. Degut a les condicions climatològiques, els partits de futbol havien quedat com una cosa circumstancial que normalment es celebraven a l'estiu, i, si afegia un plus de rivalitat màxima per portar sobre el terreny de joc les rivalitats dels nois de dos pobles veïns o dels estiuejants de Barcelona que ja tenien segona residència a la Vall.

 

És a començament de la dècada dels anys 70 quan un grup de Camprodonins molt aficionats al futbol decideixen tirar endavant una entitat esportiva. Les dificultats de l'època a finals del règim franquista per la creació d'una nova entitat obliguen a buscar una entitat ja formada per poder tirar endavant aquesta iniciativa.

 

A Camprodon, des de molts anys enrere, el Casal Camprodoní ha estat una de les grans entitats on s'han refugiat en el seu interior, moltes de les iniciatives culturals de la població i també de la seva Vall. En el Casal Camprodoní hi troben aixopluc entitats com el Grup de Teatre, els amants del cinema i les penyes del Barça i de l'Espanyol.

Similitud entre l’escut del casal Camprodoní i el de la U.E.Camprodon
Similitud entre l’escut del casal Camprodoní i el de la U.E.Camprodon

La reacció per part de la Junta directiva del Casal Camprodoní va ser molt positiva i ràpidament es van posar a treballar per la constitució de la nova secció de l'entitat camprodonina. Aquest és un dels motius principals de la similitud que trobem entre l'escut de la Unió Esportiva Camprodon i el del Casal Camprodoní.

 

En aquesta etapa es juguen partits de rivalitat comarcal com el Bar Dinàmic o l'Atlètico Monasterio de Ripoll o la Ribetana de Ribes de Freser. També en aquesta etapa es juguen molts partits amb equips de diferents barris i municipis de la comarca veïna de la Garrotxa tot aprofitant els lligams històrics del habitats de la Vall amb la comarca veïna.

 

L'any 1973 es creu necessària la formació d'un nou Club que justament seria la Unió Esportiva Camprodon. Sota la Presidència d'Antoni Riera es funda la Unió Esportiva Camprodon com una entitat independent.

Un dels primers equips del Camprodon (1971)
Un dels primers equips del Camprodon (1971)

Una de les primeres decisions de la primera junta de l'entitat és inscriure l'equip en la lliga de futbol federat. Aquesta decisió és veu com una autèntica bogeria per part de molta gent del poble, sobretot per les condicions climatològiques. La veritat és que es van haver de suspendre alguns partits, però l'ànim de competir que tenien jugadors, entrenador i la junta feien possible superar qualsevol adversitat.

Un dels primers partits el camp de la vila
Un dels primers partits el camp de la vila

Els partits de futbol és jugaven al Camp de la Vila, un camp de petites dimensions situat sota la muntanya de Sant Antoni, a l'entrada sud de la població. Aquest situació geogràfica feia que amb l'arribada del fred el camp estigues veritablement gelat durant tot l'hivern i que la neu tardés més del compte a fondres.

 

És justament en aquesta instal·lació esportiva on es desenvolupa gran part de la llarga etapa de la UE Camprodon a 3a Regional.