FUTBOL DE FORMACIÓ

L'any 1993 la Unió Esportiva Camprodon veu la necessitat de crear la secció dedicada la futbol base. En el fons en aquella època l'equip militava a la tercera regional i aquesta no havia estat mai una de les seves necessitats.

 

Els primers contactes per començar a construir equips en categories inferiors no arriben a bon port i diferents projectes acaben sempre amb la construcció com a molt d'un equip de categoria juvenil.

 

Hem de tenir en compte que en aquells anys el futbol sala a la Vall tenia molta força. L'equip de la Parra, que més tard s'anomenaria Futbol Sala Vall de Camprodon, militava a la divisió de plata nacional de futbol sala, la segona màxima categoria i que contrastava amb la tercera regional on teníem militant l'equip sènior de la Unió Esportiva Camprodon.

 

En aquella època es el futbol sala qui posa en marxa l'escola de Futbol Sala de Camprodon, aconseguint crear 2 equips de Benjamins i Prebenjamins.

 

La Unió Esportiva Camprodon posa en marxa a l'entorn de 1998 un equip de categoria Infantil amb nens de tota la Vall. Es moment de començar converses que desemboquen ràpidament en la constitució del futbol base de la Unió esportiva Camprodon amb 4 equips, un Juvenil, un infantil, i més tard un Benjamí i un Prebenjamí.

 

De l'any 97 al 2003 el creixement es constant en el futbol base, arribant a aconseguir equips a les categories Prebenjamina, Benjamina, Alevina, cadet i Juvenil.

Equip de la UEC en el torneig de Camprodon
Equip de la UEC en el torneig de Camprodon

Però el veritable impuls i l'aposta decidida pel futbol base la trobem l'any 2003 desprès de l'organització del 1r. Torneig Germans Vila Riera de futbol Base per categories Alevina i Infantil. Des de la directiva del Camprodon es creu convenient acabar d'impulsar l'esport de formació.

 

L'encàrrec es fa a Miquel Sala, Jordi Martí i Xavi Guitart que es posen a treballar amb la creació de la coordinadora de Futbol Base amb un objectiu prioritari, aconseguir completar l'escala de totes les categories.

 

A partir del 2005 el creixement del Futbol Base es constant, en aquell any més de 100 nens ja practiquen l'esport defensant els colors del Camprodon amb 7 equips a les diferents categories.

 

El futbol no només creix en quantitat sinó que també en qualitat. Els èxits comencen a arribar aconseguint excel·lents resultats en les diferents competicions, destacant en el 2005 la consecució del campionat Benjamí, el sots campionat Aleví i un meritori tercer lloc en categoria Infantil.

L'any 2006 l'objectiu és l'impuls dels diferents equips, la formació de l'Escoleta, i la consolidació del torneig de futbol base.

 

Amb aquest objectiu es crea l'Escoleta de futbol base, on s'incorporen els nens i nenes de 5 anys i que practiquen aquest esport sobretot dins del pavelló. Els equips segueixen creixent i s'aconsegueix per primera vegada la fita de doblar un dels equips de futbol 7 amb el que trobem ja 8 equips , mantenint tota l'escala de categories. La Unió Esportiva Camprodon es converteix en el segon equip del ripollès amb més nens dins del Futbol Base i amb més equips inscrits en les diferents competicions.

Equip UEC, en el troneig Germans Vila-Riera
Equip UEC, en el troneig Germans Vila-Riera

L'any 2008, l'aposta del Futbol Base passa per la formació. S'organitza un curs d'entrenadors de primer grau, amb el que 35 persones realitzen aquest curs i aconsegueixen el títol d'entrenador. L'aposta per la qualitat estava servida, al mateix temps que els equips seguien creixent en quantitat, també ho feien en qualitat.

 

La temporada 2008-2009, els números del base de la unió esportiva Camprodon són prou importants:

 

• 142 nens i nenes inscrits en els diferents equips
• 30 monitors/entrenadors treballant en l'estructura del futbol base
• 8 equips de categories entre Escoleta i juvenil
• Campions a les categories Prebenjamí 2001 i Benjamí 2000
• Sots campions per 3r any de la categoria Alevina
• Tercer classificats a la categoria Infantil.

 

També el futbol de formació de la Unió esportiva Camprodon posa en marxa l'estiu del 2009 el 1r Campus de futbol i multiesport de la Vall de Camprodon. Amb aquesta iniciativa es pretén donar sortida esportiva als nens tot aprofitant l'estiu per la millora del seu esport preferit i gaudint també de la pràctica de molts altres esports com hípica, golf, natació, senderisme, tennis, basquet, etc. En la primera edició són 48 nens els que participen en el campus.

 

Per la temporada 2009-2010 els números del futbol base del Camprodon són ja la consolidació del projecte. Es completa l'escala a tots nivells, introduint un nou equip a la categoria de 4 anys i doblant equips en categoria Prebenjamina i Benjamina. En total, per aquesta temporada són 10 equips i més de 150 nens els que practicaran futbol amb la Unió Esportiva Camprodon.

 

Una de les assignatures pendents del Camprodon és la integració de les nenes a la pràctica del futbol. Tot i que al llarg dels anys s'ha intentat introduir nenes en el equips això no ha acabat de lligar. Tot i això aquest any són 4 les nenes que jugaran en l'equip aleví i que tenen de ser l'embrió del primer equip de futbol femení de l'entitat per la propera temporada, un dels principals objectius, de cara el proper any.

 

La temporada 2010-2011, s'inicia amb equips a totes les categories, desdoblan els equips de futbol escolar, i desdoblant també la categoria alevina en dos equips que jugaran a segona i tercera divisió. Una de les novetats d'aquesta temporada es la incorporació d'un gruix important de jugadores amb la intenció de poder crear de cara a la propera temporada diferents equips femenins.

 

El 8 de maig de 2011 l'equip aleví B de futbol 7 va quedar campió i va ascendir a Segona Divisió.

 

El maig de 2012 l'equip Aleví de segona va pujar a Primera Divisió Provincial.

 

El maig de 2013 l'altre equip Aleví també va ascendir a la Primera Divisió Provincial.