CONEIX CAMPRODON

Camprodon, situat a la comarca del Ripollès (Girona), pertany a la Vall que porta el seu mateix nom. A Camprodon hi conflueixen els rius Ter i Ritort, a una altura de 950m. respecte el nivell del mar.

 

El terme de Camprodon és un dels més grans de la Vall de Camprodon, gràcies a l'annexió dels termes de Freixenet, i dels pintorescs pobles de Rocabruna i Beget.

 

Degut a la seva natura generosa, Camprodon té una tradició de molts anys dins el món excursionista i del turisme, el seu bell paisatge convida a fer llargues caminades. Els seus dos rius, l'abundància de fonts urbanitzades constitueixen un passeig ideal, i el seu clima d'abundants neus a l'hivern per els practicants del esquí, fa que sigui un lloc idoni per el turista.

CAMPRODON

El Turisme a Camprodon, hi ha estat present des de principis del S. XIX amb l'arribada dels primers excursionistes i persones importants de la burgesia barcelonesa que van edificar les seves mansions d'estiueig en els dos grans passeigs, de La Font Nova i Passeig Maristany.

 

Actualment Camprodon disfruta de gran varietat d'activitats lúdiques i culturals: Curs Internacional de Música I. Albéniz de Camprodon, Festival de Música I. Albéniz de Camprodon, Exposicions, Fires i diverses activitats, etc.

EL PONT NOU

Construït a finals del segle XII i principis del XIII. És l'emblema de Camprodon. Pont d'un sol arc de 20.30m. de diàmetre i una alçada de 13.90m. des del nivell de l'aigua, amb obertures més petites als costats. El portal de Cerdanya, refet al segle XVI, era la porta d'entrada a les muralles del Castell de St.Nicolau. Té l'escut de Camprodon de l'any 1362.

EL MONESTIR DE ST. PERE

Construït sobre un antic temple dedicat a Sant Pere, d'estil romànic amb planta de creu llatina i reforçada per tres arcs amb l'absis central i cimbori octogonal on descansa la torre del campanar de planta cuadrada i de dos pisos d'alçada. Va ser fundat a mitjans del segle X, el primmer document data de l'any 904, pel comte Guifré de Besalú i regit per monjos benedictins fins l'any 1835. Havia existit un claustre destruït pel terretrèmol de 1428. Ha estat reconstruït al 1897 i al 1933.

L'ESGLÈSIA DE SANTA MARIA

Temple parroquial del segle XIV de grans dimensions i flanqueijada per altars laterals. Durant aquest segle i el següent, s'haurien construït les quatre capelles laterals, i fins i tot, les dels fons de l'esglèsia d'estil gòtic. Adossada a la construcció trobem la capella dels Dolors edificada al segle XVIII. A la capella de davant es pot observar una exposió permanent de les parròquies de la Vall dels segles XV al XX.

EL PASSEIG MARISTANY

Urbanitzat als anys vit del segle passat i fet expressament amb les mateixes mesures i caractrístiques del passeig de Gràcia de Barcelona, està envoltat de torres i mansionsper a l'estiueig de principis del segle XX. Durant un breu període fou punt de trobada del Govern de la República en haver-hi la residència familiar del seu President, el Dr. Negrín. Hi han treballat arquitectes de prestigi del segle XX com Durán i Reynals, Coderch, Mitjans Sagnier. Reurbanitzat l'any 2009.

EL PASSEIG DE LA FONT NOVA

Construït seguint el riu Ritort, hi ha les primeres cases d'estiuejants de l'any 1880. Fou la primera zona residencial de Camprodon a principis del segle XX. Al final del passeig una font i un bust del Dr. Robert recorden qui va ser l'impulsor de l'activitat turística de la zona. El primer monument se'l endugué l'aiguat de 1940. L'actual lluiex la placa inicial de bronze, que es va poder recuperar.

BEGET

El poble de Beget pertany al municipi de Camprodon des de l'any 1969. Pels seus valors arquitectònics, tradicionals i paisatgístics va ser declarat Patrimoni Monumental l'any 1983.

Beget ha conservat intacta la seva estructura de fa segles. Hi podem tveure cases de pedra al costat de l'església, a banda i banda del riu travessat per dos vells i ben conservats ponts.

ESGLÉSIA DE SANT CRISTÒFOL

És uns dels exemples de romànic més bells de la zona i molt ben restaurat. Cal destacar-ne la decoració exterior, amb arcuacions llombardes, el campanar de quatre pisos i la porta d'accés. A l'absisi central s'hi venera la famosa Majestat de Beget, imatge del sant crist, talla del segle XII.

ALTRES VISITES D'INTERÈS

Muralla de l'antic Castell s. XVII

Castell de Rocabruna S. X

Ermita de St. Antoni

Ermita del Remei

Ermita i Torre Cavallera s. XII

Sant Valentí de Salarça: s. XII

Santa Maria de Bolós s. XI

Castell de Creixenturri

Castell i Església de Sant Andreu de Bestracà

Església de St. Feliu de Rocabruna: s. XII

Edificis monernistes de Camprodon

DATES SENYALADES

Festa Major de Camprodon - del 21 al 24 de Juny

Festa de Sant Víctor - 2na Quinzena de Setembre

Festa Major de Rocabruna - 5 i 6 de Novembre

Festa Major de la Colònia Estebanell - 9 i 10 de Novembre

Fira de la Puríssima del 4 al 8 de Desembre.

Processó dels Sant Misteris - Setmana Santa

Festival de Música Isaac Albéniz - Juliol i Agost

Fira del Dibuix i l'Artesania - 1r Diumenge d'Agost

Músics sense solfa - Mitjans d'Agost

PATAC. Cicle de Música tradicional a Beget - 3r cap de setmana d'Agost

Calçotada a cavall, Beget - Febrer

Concurs de Colles Sardanistes - 1r Diumenge de Juny

Concurs de Pintua Ràpida a Beget - Agost